Lotterier i olika länder

Nyheter

2022-08-09

Lotterispel har funnits i många länder i mer än ett sekel. Regeringar använde dem för att skaffa intäkter för olika projekt och även för att ge underhållning till sitt folk. På de flesta ställen var lotteriet inte ogillat som andra former av spel. Hittills är lotterier fortfarande mycket populära över hela världen. Internet har gjort dem ännu mer bekväma nu när spelare kan komma åt lotterier även utanför sina länder. Här är några av de största lotterierna i världen per land.

Lotterier i olika länder

Australien

Lotterioperatörer i Australien har turen att få licenser på territorium- eller delstatsnivå. Landet har både privata och statliga lotteriföretag. Australiens första lotteri ägde rum i Sydney på 1880-talet.

Även om den privata utlottningen snabbt förbjöds, startade den australiensiska regeringen Golden Casket Art Union 1916. Lotteriet bildades för att samla in pengar till projekt och välgörenhetsorganisationer.

Idag drivs lotterier i Australien av Tatts Group under statlig licens i varje territorium eller stat. Endast västra Australien har ett undantag. Online lotteriförsäljning är tillåten i Australien med Jumbo Interactive och Netlotto Pty som licensierade återförsäljare. Hälsolotterier bedrivs också i landet. Landets högsta lotterivinst är 112 miljoner australiensiska dollar från OZ-lottolotteriet som vann den 6 november 2012.

Förenta staterna

USA har inget nationellt lotteri. Det beror på att lotteriets existens i landet är föremål för lagarna i varje stat. Senast 2011, USA hade totalt 43 lotterier etablerad i 43 olika delstater, en i Puerto Rico, Amerikanska Jungfruöarna och District of Columbia.

Powerball skapades för att bygga mycket stora jackpottar med Oregon, Kansas, Lowa, West Virginia, District of Columbia, Missouri och Rhode Island som chartermedlemmar. The Big Game, nu känt som Mega Millions, är ett annat stort multijurisdiktionsspel som bildades 1996 av Illinois, Massachusetts, Georgia, Virginia, Michigan och Maryland som chartermedlemmar. Powerball finns i 44 jurisdiktioner, med Mega Millions i 43 jurisdiktioner. Wild Card 2 och Hot Lotto är också stora amerikanska lotterier. Powerball-lotteriet har rekordet med den största jackpotten någonsin. Priset var hela 1586,4 miljoner dollar.

Indien

Lotterispel i Indien kontrolleras av statliga organisationer. De följer de regler och föreskrifter som fastställts av den federala regeringen. Privata lotterier förbjöds för att gynna statliga lotterier. Kerala, Sikkim, Goa och Punjab driver oberoende lotteriavdelningar. De genomför bumperlotteridragningar och lottodragningar varje vecka.

Regeringslotteri är nu lagligt i 13 delstater i Indien. Kerala State Lotteries gjorde sin största vinst någonsin på Rs 788,42 crore under 2013-2014. Avdelningen har mer än 100 000 återförsäljare och över 35 000 auktoriserade ombud. Även om varje stat driver lotterier enligt sina regler och föreskrifter, kräver Indien att man har fyllt 18 år och äldre för att delta i ett lotteri. Vissa spelare i stater där det är förbjudet att spela på lotteri söker efter onlinealternativ.

Storbritannien

De Storbritannien har ett nationellt lotteri. National Lottery har spel som Lotto Hotpicks, Thunderball, EuroMillions och Lotto. EuroMillions spelas på europeisk basis. National Lottery drivs av National Lottery Commission på franchisebasis. Det hålls nu av Camelot Group.

Hälsolotteriet, ett nytt privatdrivet lotteri har nyligen dykt upp. Händelsen är till stor del påverkad av den senaste tekniken som gör att människor kan spela på lotterier från bekvämligheten av sina hem. Andra nya lotterier i Storbritannien är 49s och People's Postcode Lottery. EuroMillions har gjort sig ett namn genom att hålla Europas största jackpot som någonsin vunnits.

Senaste nytt

Hur man beräknar lotteriodds
2022-11-29

Hur man beräknar lotteriodds

Nyheter