Bästa El Gordo Lotteri 2024

El Gordo är spanska för "The Big One" och är det namn som vanligtvis ges till det spanska jullotteriet (även om det officiella spanska namnet är Sorteo Extraordinario de Navidad eller Lotería de Navidad varje år den 22 december, och det är det största spanska lotteriet – därav dess namn. Det måste sägas att strängt taget hänvisar termen El Gordo till högsta vinsten i alla spanska lotterier.

(Uttrycket kan också användas ganska förolämpande för att beskriva en person som "The Fat One" – men det tänker vi inte på här. Sett till prispengar är det det största lotteriet i världen. Biljetterna kostar 20 € , 70 % av all biljettförsäljning delas ut som prispengar och så många biljetter säljs att 2,31 miljarder euro är tillgängliga för priser och 720 miljoner euro för högsta priset ("El Gordo").

Bästa El Gordo Lotteri 2024
Evelyn Thompson
ExpertEvelyn ThompsonExpert
ResearcherAishwarya NairResearcher

Var kan man köpa biljetter till El Gordo

Det är lätt att köpa en lott online för El Gordo. Webbplatsen är lätt att hitta och välkomnande. Till skillnad från många lotterier behöver du inte vara bosatt i Spanien – om det är lagligt i vilket land du än bor i att köpa lottolotter tar myndigheterna i Spanien gärna dina pengar och skickar lika gärna dina vinster om du har tur.

El Gordos historia

El Gordo är en specialdragning av Lotería Nacional, det spanska nationella lotteriet som drivs av Loterías y Apuestas del Estado som ägs av den spanska regeringen. Dess historia går långt tillbaka i tiden; i själva verket har bara ett lotteri i världen pågått oavbrutet längre än Lotería Nacional, som höll sin första dragning den 4 mars 1812 och den första juldragningen den 18 december 1812. Det har heter Sorteo de Navidad sedan 1892.

Är El Gordo lagligt?

Det är lagligt i Spanien, så länge du är 18 år eller äldre. Om du inte är i Spanien, se upp! Det finns en lång historia av människor över hela världen som har fått brev som uppmanar dem att köpa biljetter i El Gordo och försäkrar dem att avsändaren av brevet är en officiell agent. Verkligheten är att inget lagligt spanskt lotteri, och ingen agent för ett lagligt spanskt onlinelotteri, någonsin kommer att skicka ett sådant brev – eller e-post, eller WhatsApp-meddelande, eller textmeddelande eller någon annan typ av kommunikation – till någon utanför Spanien.

Varför inte? Eftersom El Gordo, i likhet med alla andra lagliga spanska lotterier, endast är öppet för spanska invånare. Du behöver inte vara medborgare, men du måste bo där. Och inte på semester – Spanien måste vara din permanenta bostad. Så länge du uppfyller det kravet, ja, så är El Gordo helt och hållet helt lagligt.

Bedrägerier blir ganska vanliga i samband med El Gordo. En som har rapporterats med ökande frekvens tar formen av ett brev eller, oftare, ett e-postmeddelande, som informerar mottagaren om att avsändaren – som utger sig vara en laglig, auktoriserad agent för de spanska nationella lotterierna – köpte en biljett i El Gordo för mottagaren (var inte det snäll?) och – goda nyheter! – biljetten har vunnit!

Allt mottagaren behöver göra är att skicka sina bankuppgifter så sätts pengarna in på deras konto. Den mycket generösa avsändaren av denna kommunikation kommer endast att behålla 10 % av vinsterna för att täcka sina kostnader. Du bör behandla ett av dessa e-postmeddelanden eller brev precis som du behandlar alla andra förfrågningar om information om ditt bankkonto: ignorera det.

Med det sagt är det inte omöjligt för någon som inte är bosatt i Spanien men är fast besluten att ha ett fladder på El Gordo. Det finns webbplatser som ställer in adresser som gör dem bosatta i länder som faktiskt inte är där de bor.

Att välja rätt webbplats är viktigt, för om du inte gör det kan du lika gärna ha svarat på en av de bedrägerierna vi just pratade om – och det är faktiskt precis vad du har gjort. Men gör rätt val och du kommer att upptäcka att du har att göra med en organisation som har integritet, som verkligen kommer att investera dina pengar för din räkning och verkligen kommer att dela dina vinster med dig.

Hur man spelar El Gordo

Det korta svaret är, köp din biljett. När du har gjort det är resten ur dina händer. Så här fungerar lotteriet. Först och främst är biljetterna uppdelade i tio delar (kallade "decimos") och du kan välja att köpa allt från en del till hela biljetten.

Siffrorna är dragna av elever i San Ildefonso-skolan som, när denna tradition började, var reserverad för föräldralösa barn till offentliganställda. En annan, relaterad tradition var att vinnarna skulle donera en del av sina prispengar till skolan. När barnen ritar siffrorna sjunger de resultatet. Det hela sänds på tv.

Barnen använder två stora sfäriska burar, i den första är det 100 000 små träkulor, var och en med ett unikt 5-siffrigt biljettnummer på, från 00000 till 99999 medan det i den andra finns 1 807 små träkulor, var och en representerar ett pris skrivet i euro:

  • 1 boll för första pris
  • 1 boll för andra pris
  • 1 boll för tredje pris
  • 2 bollar till fjärde priser
  • 8 bollar till femte priser
  • 1 794 bollar till småpriserna

Vad är oddsen för att vinna El Gordo?

De totala oddsen för att vinna ett pris är ganska bra på 1:6,5. Det inkluderar förstås de nästan 1800 små priserna; men oddsen att vinna det stora och andra och tredje priset är 1 på 100 000, vilket är avsevärt bättre än oddsen att vinna topppriset i många av världens största lotteridragningar.

Detta faller till 1 på 50 000 för fjärde priset och 1 på 12 500 för det femte. Anledningen till att dessa odds är bättre än för många andra dragningar är att 70 % av all biljettförsäljning returneras i form av priser – och det är en hög andel med internationella mått mätt.

Tips och tricks för att spela El Gordo

Tips nummer ett borde nog vara: Bor du inte i Spanien, flytta dit. nästa kan vara att köpa din biljett tidigt. Biljetter släpps månader före jul, antalet som kommer att säljas är stort men inte oändligt – det är en utlottning och det finns en punkt då försäljningen kommer att sluta – så om du vill vinna är det värsta som kan hända att du väntar för länge och alla biljetter är borta. Köp en hel biljett. Och överväg att hitta en av dessa webbplatser som:

  • Tillåta dig att köpa en biljett som om du är bosatt i Spanien, även om du inte är det; och
  • Kör en El Gordo lottosyndikat.

Om du går med i syndikatet kommer du att dela på dess vinster. Ja, du kommer att få mindre än du skulle ha fått om du hade köpt hela den enda biljetten som vann topppriset – men oddsen för att vinna det är något kommer att vara mycket högre.

About the author
Evelyn Thompson
Evelyn Thompson
About

Evelyn Thompson, eller "Lucky Evie", som hon är känd på LottoRanker, kombinerar sitt brittiska analytiska tänkesätt med en passion för siffror för att ge läsarna de bästa lotteristrategierna. Från Londons charmiga gator sållar hon igenom lotteridata och säkerställer att spelare har allt de behöver för att fatta välgrundade beslut.

Send email
More posts by Evelyn Thompson