Skraplotter

January 10, 2023

Skraplotter eller lotteri: Vad är bättre insats

Clara Williams
WriterClara WilliamsWriter
ResearcherAishwarya NairResearcher
LocaliserViktor JohanssonLocaliser

Har du någonsin undrat om skraplotter eller lotteri ger bättre odds? Skraplotter är roliga och kan vinnas utan att spendera något. De är hasardspel, så många föredrar skicklighetsbaserade spel, särskilt online.

Skraplotter eller lotteri: Vad är bättre insats

Lotteriet ger en större vinst än skraplotter. Tyvärr är oddsen att vinna på lotteriet astronomiskt låga och det är ganska osannolikt att du någonsin kommer att göra det. Skraplotter har å andra sidan betydligt mindre jackpottar men oftare utbetalningar. Därför är skraplotter en bättre insats ekonomiskt än att spela på lotteri.

Den här artikeln förklarar hur skraplotter fungerar, oddsen att vinna, hur mycket du kan vinna och hur du får betalt om du vinner.

Vad är skraplotter?

Skraplotter, även kända som skraplotter eller skrapor, är en typ av hasardspel som liknar lotteriet men är betydligt lättare att spela och erbjuder snabba priser. Skraplottsspel kallas ibland för snabbspel på grund av denna anledning.

Både designen och spelen som spelas med skraplotter kan varieras. Ändå är processen för att vinna på en skraplott densamma oavsett produkt: skrapa helt enkelt bort den silverfärgade beläggningen för att avslöja ditt pris.

I de flesta fall är de priser som erbjuds av skraplotter inte ens i närheten av att vara jämförbara med de som erbjuds av lotterijackpottar. Vinsterna börjar på en dollar och kan totalt nå miljontals dollar.

Det är enkelt att lägga vantarna på skraplotter eftersom du kan köpa dem på nästan vilken bensinstation eller hörnbutik som helst. Medan priset på en lott kan gå så lågt som €1, kan värdet på vissa skraplotter nå så högt som €100. De dyrare korten har vanligtvis större priser förknippade med dem.

Hur är det jämfört med lotteriet?

Lotterier innebär ofta att man väljer nummer från en förutbestämd pool på upp till 69 siffror.

När du har fattat ditt beslut måste du fylla i en spelkupong med dina valda nummer och ge den till en lotterirepresentant. Expediten kommer att lägga in dina val i ett datoriserat system, som sedan skriver ut en lott som matchar din kupong.

Lottdragningar sker normalt två gånger i veckan, vanligtvis på lördagar och onsdagar. Lotterifunktionärer använder en specialiserad maskin som är förladdad med bollar som bär alla nummer under dragningen.

Kulorna släpps från maskinen på måfå. Du tilldelas jackpotten om alla siffrorna som är tryckta på din lott stämmer exakt överens med siffrorna som är tryckta på en av bollarna som maskinen har tryckt ut. I vilken ordning siffrorna visas på din biljett är irrelevant.

Om mer än en individ gissar de vinnande numren kommer potten att delas proportionellt mellan dem. Om det inte finns någon lycklig vinnare ökar jackpotten fram till följande dragning. En större jackpot innebär vanligtvis att fler deltar i nästa dragning i hopp om att vinna en del av kakan.

Vad är oddsen?

Skraplotter och lotterispel är helt baserade på slumpen. När du spelar ett hasardspel har du ingen kontroll över resultaten jämfört med skicklighetsspel.

Att känna till oddsen innan du lägger ett spel hjälper dig att fatta ett mer välgrundat beslut. Lotteri och skraplotter fortsätter att spelas flitigt eftersom de ger möjlighet att vinna betydande summor pengar med en liten investering.

Odds för skraplotter

Två huvudkomponenter bestämmer skraplodds. Det finns ett fast antal biljetter till försäljning och ett visst antal priser för varje spel.

Till exempel, om 20 000 000 biljetter produceras och 6 000 000 jackpottar erbjuds, är den totala vinstchansen 1 på 3,33. Chanserna att vinna en belöning varierar när lotter säljs och elimineras från dragningen.

Som en service till sina kunder offentliggör flera lotteriorganisationer de begärda och outtagna vinstbeloppen från sina skraplotter. Detta kan hjälpa dig att bestämma om du ska köpa ett visst kort eller inte genom att låta dig. Du kan använda detta för att uppskatta hur många månatliga jackpottar som fortfarande är tillgängliga.

Spel och antalet priser kan också påverka oddsen. Generellt sett är oddsen att vinna topppriset 1 på en miljon, medan oddsen för att vinna ett av de lägre priserna är 1 på 3,33.

Kostnaden för en biljett kommer att variera beroende på hur mycket pengar du kan köpa; vissa har ett topppris på 100 000 €, medan andra, som 200x multiplikatorn, har ett högsta pris på 2 000 000 €. Kostnaden för en lott tenderar att öka i proportion till skraplottens prisvärde.

Odds på lotteri

Att vinna på lotteriet beror på två faktorer: storleken på poolen och det minsta antal matchande siffror som krävs för att göra anspråk på ett pris. Med det kanadensiska Lotto 6/49 som exempel, oddsen att vinna i ett lotteri baseras på att matcha 6 nummer från en pool på 49. Ju fler nummer du matchar, desto sämre är dina chanser.

Lotto 649:s jackpot börjar på $5 miljoner och växer tills någon vinner. Oddsen att vinna är 1 på 13 983 816. För att vinna måste du välja 6 av de 6 siffrorna från en pool på 49. Plus, om mer än en individ slår jackpotten genom att matcha alla sex siffrorna delas pengarna jämnt.

Att träffa fem nummer har en sannolikhet på 1 på 55 492, även om utbetalningen vanligtvis är mycket låg. I huvudsak är sannolikheten att vinna på lotteriet 1 på 14 miljoner, och det finns inga strategier för att förbättra dessa odds. Både oddsen och biljettpriserna och utbetalningarna är extremt olika. Sannolikheten att vinna är proportionell mot antalet sålda lotter och antalet nummer som måste matchas.

De vita bollarna i Powerball och Mega Millions kommer i set om 69 respektive 70. Så chansen att vinna Powerball-jackpotten är 1 på 292,2 miljoner, vilket är något bättre än Mega Millions-oddset på 1 på 302,5 miljoner.

Chanserna att vinna Powerball är verkligen mer rimliga. Däremot är oddsen att vinna endera jackpotten mycket lägre än oddsen att bli träffad av blixten eller uppäten av en haj.

Är skraplotter bättre än lotteriet?

Lotteriet betalar ut mer än skraplotter, men att vinna på lotteriet är en lång chans. I jämförelse är oddsen för skraplotter i värsta fall 1 på 12.

Lotterier och skraplotter delar samma funktion där de mindre vinsterna är de vanligaste att vinna. Dina odds att välja rätt nummer av en uppsättning om sex är bättre än att välja alla sex. 

Skraplotter har en enorm skillnad i antalet kort som skrivs ut för de lägsta belöningarna jämfört med antalet kort som skrivs ut för de högsta priserna. Som ett resultat av detta kommer majoriteten av skrapningar med en vinnare endast att vara berättigade för mindre belopp.

Det är naturligt att om oddsen för att vinna någon belöning i ett lotteri eller skraplotter är en på tjugofyra respektive en på tolv, så är det mycket troligt att du vinner ett pris om du köper ett av dessa spel minst en gång vart tolfte köp.

Glöm inte att priserna på €2 är de enklaste att vinna. Det är därför oddsen 1 på 24 och 1 på 12 förmodligen ger dig €2 om du vinner. Det tyder också på att om du investerar lika mycket pengar i både lotter och skraplott så kommer du att dubbla dina pengar på det senare.

About the author
Aishwarya Nair
Aishwarya Nair

Aishwarya Nair, kallad "Lotto Lorekeeper" på LottoRanker, utnyttjar sina noggranna forskningskunskaper och kulturella djup från Kerala, Indien, för att belysa globala lotterifenomen. Utrustad med ett stort sinne för detaljer och en förkärlek för data, gräver hon djupt in i lotterivärlden och avslöjar dolda pärlor och trendmönster.

Send email
More posts by Aishwarya Nair

Senaste nytt

Världsomspännande lotteriutgifter: Trender och effekter
2023-11-21

Världsomspännande lotteriutgifter: Trender och effekter

Nyheter