Din guide för Lottery Payout Options 2024

Så du har vunnit på lotto med en gyllene lott. När det kommer till "problem som är bättre att ha än inte," att få välja hur du vill bli tilldelad ett lotteripris är med några av de bästa.

Om du är den lyckliga vinnaren av lotteriet kan du välja att få din vinst utbetald till dig antingen som livränta eller som ett engångsbelopp. Vilket val är det bättre? Det är något som är baserat på din egen unika uppsättning omständigheter. I den här guiden går vi igenom fördelarna och nackdelarna med varje alternativ och hjälper dig sedan att välja den väg som ger dig mest framgång.

Viktor Johansson
WriterViktor JohanssonWriter
ResearcherAishwarya NairResearcher

Vad händer när du vinner på lotteriet?

Vad ska du räkna med om siffrorna på din biljett stämmer överens med dem på skärmen? Slutligen, hur går du tillväga för att hämta ditt pris?

Skynda dig inte ut för att hämta ditt pris direkt efter att du har upptäckt att din biljett är en vinnare.

När du vidtar åtgärder för att skydda din vinnande lott och identitet är det också en bra idé att komma i kontakt med pålitliga experter. Att ha dem på din sida kan hjälpa dig att hantera dina nyfunna pengar och hindra dig från att behöva göra några större justeringar i ditt liv.

När det kommer ut besked om att du har blivit rik, kommer du att översvämmas av krav på donationer från alla från organisationer till sedan länge förlorade vänner och familj, för att inte glömma finansiella "experter" som konkurrerar om ditt företag. Se om du kan vara anonym och undvika eventuella påföljder genom att kontrollera regelverket.

Istället för att sluta jobba, köpa en dyr lägenhet, starta en samling lyxklockor eller ta en månads ledigt för att resa Europa, bör du sätta dig själv i en bättre position och fundera över vad du vill uppnå. All denna uppmärksamhetsaktivitet kommer att få folk att lyssna.

Gör inga stora inköp förrän du har fastställt dina personliga och ekonomiska mål. Håll dina utgifter i schack tills vidare och njut av din framgång på ett lågmält sätt.

Om du inte redan har ett testamente är nu ett utmärkt tillfälle att upprätta ett och få det bevittnat. Om du vill försäkra dig om att dina pengar är säkra från bedragare, är en annan sak du bör göra att undersöka skattereglerna i den stat där du bor.

Du kanske inte tror att det är möjligt, men någon från ditt förflutna, till exempel en före detta make eller en före detta anställd, kan besluta att gå till domstol för att ta ut en del av dina inkomster.

Hur fungerar en lotteriutbetalning?

Det återstår fortfarande ett stort beslut innan du kan lösa in dina vinster: tar du pengarna nu eller väljer du en livränta? Låt oss först definiera vad varje utbetalning innebär så att den här guiden hjälper dig att fatta ett välgrundat beslut.

Det finns vanligtvis två sätt att tjäna pengar på en lotterivinst: en enda klumpsumma eller periodiska betalningar som kallas livränta.

Flera överväganden, som din ålder, finansiell stabilitet och investeringserfarenhet, kan hjälpa dig att välja vilket val som är bäst för dig. Frågan är vad som är att föredra? Det bästa tillvägagångssättet beror på individuell smak och budgetbegränsningar, så välj klokt.

För att jämföra är en livränta en serie av betalningar görs varje år, medan ett engångsbelopp är en engångsöverföring av kontanter. När de erbjuds alternativet väljer de allra flesta lotterivinnarna kontantutbetalningen. Den främsta fördelen är att de är hungriga efter alla pengar direkt. Du är fri att göra vad du vill med pengarna.

Även om många lotterivinnare avfärdar det årliga annuitetsalternativet, finns det en stor fördel med att gradvis acceptera dina vinster: det fungerar som ett "do-over"-kort. Det är allmänt känt att många lotterivinnare snabbt blåser igenom sina förmögenheter. Om det inte går bra det första året får du fortfarande betalt årligen och har många möjligheter att förbättra dig.

Hur lång tid tar det att få en utbetalning från lotteriet?

Varje lotteri har sitt schema och metod för att verifiera lotter och dela ut priser. Reglerna för amerikanska lotterier som kraftboll och Mega miljoner, och även för lotterier på delstatsnivå, skiljer sig från dem i Storbritannien.

Med det sagt har du inget att oroa dig för. Du kan förvänta dig att få pengarna som du är skyldig dig inom en rimlig tid.

Det finns dock en konstant: den period under vilken du måste redogöra för din biljett. Oavsett var du köper din biljett måste du underteckna den som bevis på att du är ägaren.

Fastän de flesta lotteriwebbplatser ger en ettårig respitperiod för prisinlösen, vissa tillåter vinnare att sitta på sina pengar i upp till tre år.

Väntan kan tyckas oändlig, men kom ihåg att det är det bästa om du tar dig tid. En lotterivinst kan äventyra din säkerhet. Vänta minst två till tre månader efter att den inledande offentliga spänningen har lagt sig innan du samlar in dina pengar.

Du kommer att ha mer tid att ta reda på hur du ska få det och hantera pengarna, samt identifiera ett professionellt team som kan hjälpa dig och dina nära och kära att säkra en stark framtid.

Vilket lotteri ger mest pengar?

Låt oss ta en titt på bottenvåningen – eller startjackpotten – eftersom den skapar prejudikat för en anständig lottojackpott. En startjackpott är ett belopp till vilket jackpottvinsten för ett lotteri återförs efter att ha vunnits.

I motsats till fasta jackpottbelöningar, som 25 000 $ Texas Cash Five-utbetalningen eller 1 miljon dollars storvinst i AU Australia Monday Lotto, kan ett lotto med en startjackpot fortsätta att öka för varje omsättning tills det når lotteriets tak eller tas fram.

USA och Europa är hem för världens största startlotterijackpottar. Både US Powerball och Mega Millions jackpottarna är de största i världen. Jackpotten för båda lotterierna rullar över till ett nytt belopp på cirka 20 miljoner dollar när den vinner.

De största vinsterna i flera lotterier jämför inte ens med detta! Det är viktigt att komma ihåg att den annonserade jackpotten avgörs officiellt av spelförsäljning och räntor, och den tillkännages före varje dragning.

EuroMillions, ett pan-europeiskt fenomen, har den näst största jackpotten som någonsin erbjudits. Jackpotten börjar på €17 miljoner och ökar via rollovers tills den når sin maxgräns.

En annan pan-europeisk favorit, EuroJackpot, med den tredje största initiala jackpotten. Detta lotteri har en startjackpot på €10 miljoner, anständiga odds att vinna, och en ansenlig fanbas, så belöningen är ofta vunnen långt innan den når sitt tak.

Vilket lotteriutbetalningsalternativ är det bästa?

Som nämnts ovan har båda lotteriutbetalningarna sina fördelar. Här kommer vi att presentera för- och nackdelar med varje utbetalningsalternativ.

Alternativet för utbetalning av engångsbelopp

Vinnare kan acceptera en engångsutbetalning. I fallet med en jackpott på €200 miljoner kan vinnaren ta €140 miljoner kontant efter skatter och avgifter.

När man överväger skatter är ett engångsbelopp att föredra. Investeringsexperter är överens om att engångsbeloppet har potential att generera avkastning större än det garanterade minimumet på 200 miljoner dollar. Det första steget är att ta reda på hur mycket av kontantutbetalningen du tänker spendera direkt.

En stor oro är att vårdslösa segrare kan slösa bort sin förmögenhet på sig själva, sina nära och kära och värdiga ändamål. Kända personer, idrottare och vanliga människor som vunnit lotto har alla dokumenterats ha slösat bort sina förmögenheter till den grad att de ansöker om konkurs.

Annuitetsoptionen

Avbetalningarna betalas ut som en omedelbar betalning följt av 20+ delbetalningar.

Den största fördelen med att få en livränta med en betydande summa pengar är den sinnesfrid som kommer med att veta att du aldrig kommer att få slut på pengar under åtminstone de kommande 30 åren. Detta kan ge lättnad till skattemässigt konservativa människor eller personer som inte kan kontrollera sina utgiftsvanor.

Men det finns faror. Över 30 år kan den enhet som gör utbetalningen uttömma sina resurser. Naturligtvis löper du alltid risken att inte leva tillräckligt länge för att spendera din förmögenhet.

Dessutom finns det problemet med fastighetsskatter, som skulle tas ut mot din egendom i en mycket hög takt om du skulle gå bort innan alla avbetalningar hade betalats ut.

Den mest populära metoden för att hämta dina vinster

I allmänhet kan mindre vinster hämtas som kontanter genom registrerade och legitima lottoställen. För större belopp, vissa länder skicka det via mail. För jackpottar och extremt stora summor är det bäst att få det via banköverföringar. Det är att föredra att undvika att använda kryptovalutor eftersom de är volatila och kan utsätta dina pengar för risker.

Beskattas lotterivinster?

Alla priser du får, oavsett om det är pengar, ett föremål, en resa eller en tjänst, är föremål för beskattning. Marknadsvärdet för de flesta priser är det som används för att beräkna skatter.

Vinster från lotterier omfattas av samma skattesatser som andra inkomster. Eftersom så är fallet kommer dina vinster att beskattas i samma takt som din vanliga lön. Varje år ska du redovisa hela summan du får på din deklaration.

Anta att du vann 50 000 € i lotteriet 2020 och valde att ta emot det i livränta. Du måste inkludera denna summa i din beskattningsbara inkomst för 2020. Samma sak om du tar ett engångsbelopp 2020. Denna summa måste också registreras. En skattekalkylator är en nödvändig enhet för detta ändamål.

Dina vinster kommer att bli föremål för automatiskt innehåll av skattepengar. Den återstående delen av din skatteskuld på prispengarna kommer att betalas när du lämnar in din skattedeklaration.

Dessutom anses lotterivinster vara en del av en individs kvarlåtenskap. Detta innebär att efter din död kommer din kvarlåtenskap att bli föremål för arvsskatt (IHT) betalningar från dina arvingar. Din egendom kan bestå av penningmedel, fastigheter eller andra värdefulla ägodelar.

Sanningen är att om du vinner jackpotten kommer skattefolket att knacka på. Det betyder dock inte att du inte kan hitta sätt inom lagen att minimera din skuld till honom. Att ta en livränta varje år kan hjälpa dig att stanna i ett lägre skatteintervall och minska din skattesats, beroende på hur mycket du vinner.

Att donera mycket pengar till välgörenhet kan hjälpa till att sänka din skattepliktiga inkomst. Du kan ge betydande belopp till välgörenhet samtidigt som du fortfarande har massor av pengar över för personligt bruk, beroende på hur mycket du vinner.

Tänker du spendera din nyfunna förmögenhet på dina närmaste? Överväg dina metoder noggrant. Gåvoskatten gäller inte penninggåvor under en viss tröskel. Donationer kommer inte heller att ske direkt till läkarskolor eller högre utbildning.

Om du betalar din mammas läkarräkning eller din närmaste väns undervisning direkt, behöver du inte anmäla transaktionen som en gåva i skattehänseende.

About the author
Viktor Johansson
Viktor Johansson
About

Viktor Johansson, en dynamisk 25-årig svensk, kombinerar skickligt sin fascination för onlinecasinon med sin expertis inom svensk lokalisering, och skapar underhållande casinoguider skräddarsydda för den svenska marknaden.

Send email
More posts by Viktor Johansson