Din guide för Lotto Winning Odds 2024

Paralleller har gjorts mellan oddsen att vinna på lotteriet och chanserna för andra osannolika händelser, som att bli träffad av blixten. Dessa jämförelser är allmänt kända. Det är ett välkänt faktum att chanserna att vinna jackpotten på ett lotterispel med ett pick-6-format, som Powerball eller ett annat pick-6-spel, är extremt små.

Men hur lågt går de? Hur många gånger skulle du behöva spela innan dina chanser att vinna blir betydligt högre? Svaren på dessa frågor, ner till de exakta chanserna, kan upptäckas genom att utföra några enkla beräkningar.

Viktor Johansson
WriterViktor JohanssonWriter
ResearcherAishwarya NairResearcher

Vad betyder odds i lotteri?

Hur många nummer som måste matchas och nummerpoolen som finns att välja mellan påverkar båda sannolikheten att vinna ett lotterispel som avgörs genom en slumpmässig dragning.

Att vinna jackpotten i en 6/49 lotteri, till exempel måste du välja 6 vinnande nummer från en pool på 49. Oddsen förbättras när både antalet möjliga matchningar och det totala antalet möjliga nummer ökar.

Om du lägger in namnen på varje person i Istanbul i en hatt (en mycket hög hatt) och sedan väljer din slumpmässigt, är oddsen ungefär desamma som att vinna en jackpott på 6/49, vilket är 1 på 14 miljoner.

Lotterier och lotterier har olika odds. Chanserna att vinna en utlottning beror på det totala antalet deltagare. Oddsen att vinna på ett lotteri är alltid desamma, oavsett hur många som deltar.

Bettingodds och lotteriodds skiljer sig från varandra. Det finns ungefär jämna chanser att vinna och förlora när du satsar på ett sportevenemang. Du får i praktiken tillbaka dubbelt så mycket som du riskerar.

Det finns en chans på 292 miljoner att du vinner jackpotten om du satsar på lotteriet. Om det slutar med att du vinner kan du välja att antingen få en engångsbetalning eller delbetalning över 20 eller 30 år. Det är då föremål för beskattning. Med sportspel, du kan bara gå fram till disken, lämna över din biljett och hämta dina vinster.

Hur beräknas lotteriodds?

Vi måste veta hur vi räknar ut för att avgöra våra chanser att vinna på lotteriet.

Oddsen för att vinna ett lotteri kan beräknas genom att dividera summan av alla tänkbara tal med summan av alla vinstnummer. Om du väljer nummer slumpmässigt och det inte spelar någon roll i vilken ordning de är packade, kan du använda den här formeln: .

Formeln använder det totala antalet siffror, betecknat med n, och det faktiska antalet siffror, betecknat med r. För varje positivt heltal n är en faktoriell lika med n * (n-1) * (n-2)... och så vidare, tills 0. Här är ett exempel: 3! står för

Tänk på följande scenario: du måste välja två siffror mellan 1 och 5. För att beräkna sannolikheten att välja de två "rätta" siffrorna (de vinnande), kan du använda formeln: eller eller eller 10. Således, i det här specifika fallet , dina odds att vinna är 1 på 10.

Nästa steg är att bestämma riktlinjer för lotteriet. Huvuddelen av enorma lotterier, som Mega Millions och Powerball, använder ungefär samma regler: fem eller sex nummer väljs ut slumpmässigt från en stor pool av nummer där siffrorna inte är ordnade i någon speciell sekvens och där samma nummer inte kan väljas igen.

I vissa spel kan du bli ombedd att välja fem eller sex nummer, eller till och med fler, från en större eller mindre pool av tillgängliga alternativ. För att bestämma oddsen för att vinna är allt du behöver veta det totala antalet tillgängliga nummer samt det totala antalet nummer som redan har vunnits.

Det enda som återstår att göra är att skriva in siffrorna i sannolikhetsekvationen som har tillhandahållits. Eftersom det skulle vara obekvämt att skriva ner siffrorna mellan varje steg i lösningsprocessen, rekommenderas att denna ekvation löses helt med hjälp av en sökmotor eller kalkylator.

Vilket lotteri är lättast att vinna?

Det som definierar en vinnande kombination i ett lotterisystem kanske inte finns i ett annat. Men vet vi vilken lotterispel har vi störst chans att vinna? Hur vinner vi dem?

Hur vinner du på Powerball?

Så länge siffrorna är korrekta spelar sekvensen av de första fem Powerball-numren ingen roll, och du kommer att få ett kontantpris för det. Den stora jackpotten kräver dock en korrekt Powerball-gissning, vilket är ytterligare 1 på 26 chans. Kort sagt, för att vinna Powerball-jackpotten, matcha alla fem vita bollarna och den röda Powerball.

Plockar bara kraftboll ger dig $4, så för en $2-insats har du en på tjugosex chans att se en vinst på din investering.

Hur vinner du Mega Millions?

Jackpotten vinnas om en persons fem dragna nummer plus "Mega Ball" matchar de i dragningen. Naturligtvis finns det andra priser förutom jackpotten.

Tjänstemän har sagt att om en spelare får alla fem siffrorna förutom "Mega Ball", kan de vinna $1 miljon. Beroende på hur många siffror du får rätt kan du vinna ett tröstpris på allt från $2 till $10 000.

I Illinois kan spelare lägga till en $1 "Megaplier" till sin $2 lott, vilket dubblar utbetalningen av alla belöningar som inte är jackpott, inklusive att träffa alla fem siffrorna i dragningen.

Hur vinner du EuroJackpot?

Varje lott för dragningen kommer att ha fem huvudnummer (1-50) och två euronummer (1-12). Med tanke på att euronumren är plockade från en annan bollmaskin, är det troligt att samma nummer visas i både primär- och euronummerdragningarna.

För att vinna jackpotten måste du matcha både de fem viktigaste siffrorna och de två eurosiffrorna. Om du matchar så få som tre nummer får du ett pris, som börjar på cirka 6 € för att matcha två huvudnummer och ett euronummer.

Hur vinner du EuroMillions

Att vinna EuroMillions jackpotten måste spelare välja sju nummer (5 vanliga nummer och 2 "lyckliga stjärnor"). De två lyckliga stjärnorna kan inte kombineras med de normala siffrorna, men de fem vanliga siffrorna kan vara i valfri ordning. De vanliga siffrorna går från 1 till 50, medan Lucky Stars går från 1 till 12.

Du kan vinna ett pris genom att matcha så få som tre nummer, med lägsta möjliga utbetalning på 4 € för att matcha 1 vanligt nummer och 2 lyckliga stjärnor.

Vilket lotterispel har de bästa oddsen för att vinna?

Tro det eller ej, det enklaste att vinna är det polska minilottot. Oddsen för att vinna jackpottpriset är häftiga 850 668 mot ett, men dessa är de absolut bästa oddsen. Nästa upp är Svenskt Lotto, där du har en chans att vinna en på 6 724 520.

Det polska minilottots stora pris har ett maximalt totalt tak på £72 000, så det kommer inte att köpa dig den lantgård du vill ha, utan kan bara hjälpa till att betala av bolånet.

Vilket lotteri har de högsta oddsen?

Den bästa chansen att vinna ett litet pris ligger i det franska lotteriet, med en chans på en av sex. Nästa är UK Lottos odds på runt en av nio, medan Spaniens El Gordo De La Primitiva har oddset ett på 10. Österrikiska Lotto har samtidigt oddset ett på 12.

Generellt sett är lotterinummer med störst chans att vinna de som är utspridda.

Populära nummer, som fem, sju och 10, väljs oftare. Det betyder att det är större sannolikhet att dela ditt pris med en annan person om du har turen att vinna.

Vilket lotterispel vinner mest?

Lotterier med höga odds vinner i genomsnitt mest.

Det spanska jullotteriet, även känt som El Gordo ('The Fat One', på grund av dess enorma utbetalning) erbjuder de bästa oddsen i världen till otroliga 1 på 100 000.

Med det sagt fungerar det här lotteriet mer som en lotteri. Priset för en hel biljett (billete) är orimliga 200 € (cirka 176 pund). Det finns en femsiffrig kod tilldelad varje biljett som går från 00000 till 99999.

Varje biljett skrivs ut 180 gånger, vilket skapar 100 000 distinkta biljettnummer. Dessa billetes är uppdelade i mindre enheter som kallas décimos ('tiondelar' eller 'tio procent'), som var och en är värd tio procent av belöningen som motsvarande billete normalt skulle vara värd.

El Gordo har en lika svindlande prispott på 2,5 miljarder euro (ungefär 2,2 miljarder pund), vilket gör den till den största i världen. El Gordos dragning är ett årligt evenemang som äger rum varje år den 22 december.

2011 års jackpott på €720 miljoner delades lika mellan 180 vinnande lotter (eller €400 000 för varje décimo) som innehöll det vinnande numret 58268, för en total utbetalning på €4 miljoner (US$5,2 miljoner). De totala prispengarna 2016 var 2,414 miljarder dollar, eller 2,310 miljarder euro. Det stora beloppet för tävlingen 2020 var 2,38 miljarder euro (2,897 miljarder USD).

Hur kan man öka chanserna att vinna på lotteriet?

Här är tre sätt som lotterispelare kan öka sina chanser att vinna på.

Köper fler biljetter

Att köpa ett större antal lotter kan visa sig vara en fruktbar strategi för att vinna prispengar. Den idealiska strategin är att köpa biljetter som innehåller kombinationer av en mängd olika serier.

Nackdelen är dock att du slutar spendera mer än vanligt på köp av lotter; Trots det ökar du chansen att vinna på lotteriet genom att öka antalet sifferkombinationer du spelar. Denna strategi kan vara användbar för dig om du vill öka dina chanser att vinna genom att spendera mer pengar på lotter.

Kom ihåg att alla tal har lika sannolikhet

Alla möjliga lottonummer är lika sannolikt att dras som alla andra. Vad detta betyder är att varje person som köper en biljett har lika stor chans att vinna. Urvalsprocessen är helt godtycklig och inte baserad på någon form av algoritm eller datorprogram.

Lotterideltagare väljer ofta nummer efter vidskepelse, som lyckonummer och födelsedatum. Att välja kalendernummer förbättrar inte dina chanser att vinna eftersom alla använder sådana nummer. Välj ett slumpmässigt unikt nummer istället. Dina odds att vinna är bättre när du använder slumpmässiga siffror.

Bilda eller gå med i ett syndikat

Gå med i ett lotterisyndikat kan öka dina chanser att vinna. Om det finns fler personer i syndikatet delas lotteripengarna mellan dem. Ett större medlemskap innebär mindre pengar för varje individ. Om du vill att din jackpot ska gå till färre personer bör du gå med i ett syndikat med färre personer. Att gå med i en lotteripool ökar dina chanser att vinna avsevärt.

About the author
Viktor Johansson
Viktor Johansson
About

Viktor Johansson, en dynamisk 25-årig svensk, kombinerar skickligt sin fascination för onlinecasinon med sin expertis inom svensk lokalisering, och skapar underhållande casinoguider skräddarsydda för den svenska marknaden.

Send email
More posts by Viktor Johansson