Länder

Lotteri är en laglig form av hasardspel i många länder, men inte i alla. Lotter säljs ofta av statliga organisationer och pengarna från biljettförsäljningen går till att finansiera offentliga projekt. Lotteri är dock inte tillåtet i vissa länder, och i de flesta andra regleras alla lotterier online av landets lag.

Det är lagligt att spela på lotteri så länge en person är över den lagliga ålder som anses av landets lagar och förordningar. Den lagliga åldern för att spela lotterispel varierar, men vanligtvis är den 18 år eller äldre. Lotteri är lagligt i de flesta delar av USA utom Alabama, Alaska, Hawaii, Mississippi, Nevada, Utah och Wyoming.

Länder
Jackpot.com
Besök casino

18+ | Spela ansvarsfullt | Stodlinjen.se | Spelpaus | Regler & Villkor gäller

USA
us flag

USA

Amerikas lotterier har en lång, rik tradition av att stödja viktiga offentliga arbeten och sociala välfärdsprojekt. Sedan 1776 har den amerikanska regeringen använt lotterier för att samla in pengar, med början i frihetskriget, som finansierades med intäkter från ett av de första lotterierna i landet.

Visa mer
Polen

Fler människor ansluter sig till miljonärerna i Polen. Lotteriet ansvarar för att hundratals medborgare går in i en rikare livsstil. Stora utbetalningar har väckt det polska lotteriets popularitet, som inkluderar obegränsade omsättningar. Faktum är att 6/49-matrisen som lotteriet använder är lätt att förstå och spela.

Visa mer
Danmark

Lotteridragningar har blivit mycket populära sedan den första ägde rum 1989. Landet har inte lika många lotterispel som vissa andra. Ändå har dragningarna som finns växt i popularitet. Förutom nationella spel kan danskarna delta i andra skandinaviska lotterier och det europeiska EuroJackpot-lotteriet. Funktionerna i vart och ett av spelen är olika, tillsammans med chanserna att vinna ett pris i varje spel. Det är värt att en spelare gör lite research innan de köper en biljett, men de är fortfarande hasardspel. Inget pris är garanterat.

Visa mer
Estland

Estland är ett europeiskt land med en befolkning på drygt 1,3 miljoner, vilket betyder att det är ett av de minsta länderna på kontinenten. Ändå gör det det inte mindre när det kommer till spel, en mycket populär aktivitet i landet.

Visa mer
Finland

Finland är ett av världens mest välbärgade länder. Den ligger i norra Europa, gränsar till Norge, Sverige och Ryssland. Den har en befolkning på cirka 5,5 miljoner och täcker en yta på cirka 338 450 kvadratkilometer. Statistik visar att en bra andel av den vuxna befolkningen i landet spelar eller spelar lotto. Lotterier är bland de mest populära spelformerna bland finska tippare.

Visa mer
Storbritannien

Att köpa lotter är omåttligt populärt i England. Faktum är att mer än 70 % av britterna regelbundet köper biljetter. För endast två pund har en spelare chans att vinna en lukrativ jackpott. National Lottery har en mängd populära spel, som hanteras av Camelot UK, ett företag licensierat av landets spelkommission.

Visa mer
Litauen

De flesta litauiska medborgare spelar på lotteri. Under 2017 genomförde Kantar TNS en undersökning om litauernas beteenden i samband med spelet. Enligt undersökningen spelade mer än 63 procent av medborgarna i landet under året. Spelare spenderade i genomsnitt 4,3 euro per månad. I jämförelse med andra europeiska länder spenderar litauiska invånare mindre på att köpa biljetter än de flesta länder.

Visa mer
Norge

Norge är ett skandinaviskt land som ofta hör till världens rikaste länder. Det finns ingen specifik ekonomisk sektor som inte blomstrar där, men företagsklimatet är bland det bästa. Konungariket Norge, som det kallas officiellt, omfattar de västra och nordligaste delarna av den skandinaviska halvön som en del av sitt fastlandsterritorium.

Visa mer
Länder där lotteriet inte är lagligt

Länder där lotteriet inte är lagligt

Det är också olagligt i vissa länder som Bangladesh, Brunei, Kambodja, Macau, Saudiarabien och Förenade Arabemiraten. Anledningen till att de är olagliga i dessa länder är för att deras regeringar ansåg att det skapar en orealistisk känsla av hopp och en illusion av rikedom bland medborgarna.

Det finns länder där det antingen är nödvändigt att ha en operatörslicens, eller så driver staten lotterier som Afghanistan, Algeriet, Angola, Azerbajdzjan, Bahrain, Bangladesh, Vitryssland, Bolivia, Botswana, Brunei Darussalam, Burkina Faso, Kamerun, Kina (förutom Hong Kong och Macau), Colombia, Costa Rica och Kuba.

Länder där lotteriet inte är lagligt
Lotteri runt om i världen

Lotteri runt om i världen

Nedan ges några aspekter av lotterisidor på nätet i olika delar av världen.

Internationella lotterier

Internationella lotterier har blivit en allt mer populär spelform eftersom de lätt kan spelas. Numren kan väljas online, och detta är oavsett var spelaren befinner sig. Spelare har möjlighet att få fler chanser att vinna genom att ha flera biljetter, vilket kan göras med bara ett köp.

Dessutom finns det många spel att välja mellan med ett större utbud av alternativ och olika odds att vinna. Spelaren kan också välja antalet linjer att spela och antalet mynt som ska satsas. Detta gör det möjligt att satsa lika mycket eller så lite, vilket ger spelaren fler odds att vinna.

Spelar alla nationer på lotteri?

Enligt en färsk undersökning spelar människor i minst 176 länder lotteri online, inklusive USA. Vissa länder förlitar sig på lotterier som en del av sina nationella intäkter där de är lagliga, medan andra använder dem som en form av underhållning. Studien fann också att lotterier är vanligast i Asien och Afrika. Eftersom människor i dessa regioner har begränsade inkomster är de beroende av lotterier för att tjäna pengar.

Vad är likheterna med onlinelotterier runt om i världen?

Det finns många likheter med onlinelotterier runt om i världen. Alla har ett av sina mål som att samla in pengar till välgörenhet och använda ett liknande system för att välja nummer.

De flesta lotterier runt om i världen är baserade på ett dragsystem. Det betyder att en dator eller människa väljer ett nummer, och sedan ges det till spelaren. Oddsen att vinna beror på antalet spelare och hur många nummer som dras. Ju fler nummer som dras, desto mindre sannolikt kommer någon spelare att vinna.

Lotteri runt om i världen
Vilka är skillnaderna i onlinelotteri runt om i världen?

Vilka är skillnaderna i onlinelotteri runt om i världen?

Skillnaden i onlinelotteri världen över är att vissa länder har begränsningar för vem som kan spela och hur mycket de kan vinna. En annan skillnad är att vissa lotterier är statliga, medan andra är privata organisationer.

En spelare kan köpa lotter till vilket lotteri som helst online i världen med ett kreditkort eller ett Paypal konto, men de kanske inte kan göra anspråk på sitt pris om de bor utanför de stater där lotteriet erbjuds.

I USA finns det många olika företag som erbjuder onlinelotterier, alla med sina egna regler och begränsningar. Denna konkurrens leder till lägre priser på biljetter, samt mer flexibla regler. Onlinelotterier i Asien drivs vanligtvis av ett enda företag, som kan ha monopol på marknaden.

Vilka är skillnaderna i onlinelotteri runt om i världen?
Vilka länder spelar mest?

Vilka länder spelar mest?

De flesta länder har åtminstone någon form av spel. En studie gjord av Världshälsoorganisationen uppskattar att 1 % av världens vuxna befolkning, eller 155 miljoner människor, är intresserade av spel och gillar att spela på de bästa lotterisidorna online.

Spelande är vanligast i länder med hög BNP och låg inkomst per capita. Länder som USA och Australien har en hög BNP per capita och låg spelprevalens, medan länder som Vietnam och Kina har en låg BNP per capita och hög spelprevalens.

Förutom USA är andra länder med många spelare som spelar på de bästa lotterisidorna Australien, Nya Zeeland, Singapore, Indonesien, Kanada och Taiwan.

Spel är lagligt och reglerat i många länder över hela världen, men det är vanligast i länder med en liberal inställning till spel. Dessa länder inkluderar följande:

 • Australien
 • Kanada
 • Costa Rica
 • Tjeckien
 • Danmark
 • Finland
 • Frankrike
 • Tyskland
 • Italien
 • Japan
 • Lettland
 • Litauen
 • Luxemburg
 • Nya Zeeland
 • Norge

Onlinelotterier är populära i USA, Kanada och Storbritannien. Populariteten för onlinelotterier har ökat de senaste åren. I Kina nådde antalet personer som spelar lotterier online över 1 miljard år 2020. Spel på lotterier online är populära runt om i världen, inklusive länder som Indien, Kina, Malaysia, Kanada och Filippinerna.

Vilka länder spelar mest?